dinsdag 24 april 2012

Een column schrijven

Schrijfopdracht 115

We gaan eens proberen een column te schrijven. Een column is een korte tekst (een kolom in de krant, vandaar de naam) waarin een gebeurtenis centraal staat, een anecdote. Hoeft helemaal niet iets belangrijks te zijn, maar wel iets grappigs of opmerkelijks. Het kan een opmerking of een dialoog zijn die je hebt opgevangen, iets wat je is overkomen of iets uit het dagelijks leven waar je tegenaan loopt. Negatief, positief, kritisch, alles kan en mag. Je schrijft alles achter elkaar, met zo min mogelijk nieuwe alinea's.
Je beschrijft kort de situatie, liefst zo levendig mogelijk, alsof het zojuist is gebeurd. Daarna kun je erover gaan mijmeren of het relativeren. Je plaatst het als het ware in een groter geheel. Of je koppelt het aan een soortgelijke ervaring.
Het mooiste is als je in de slotzin weer terugkomt op het begin. Dan is de cirkel rond en heb je zowel als schrijver als als lezer een prettig, afgerond gevoel.
Sleutelwoorden voor een column zijn: humor, (maatschappij)kritiek, relativering en kort en krachtig.
Ga je gang! Het hoeft niet in één dag af te zijn, maar kijk goed rond of zich een onderwerp voor een column aandient. Of duik in je herinnering!
Ik ga er weer een paar op mijn blog zetten, dus doe je best.

Mia Meijer